江苏新11选5开奖详情
 您好,歡迎來到建筑邦社區! 登錄 | 注冊 | EN 
  • 項  目
    • 項  目
    • 精選集
    • 產  品
    • 設計師
    • 機  構

 Search

項目詳情
萬科 ? 橙展示中心/Vanke Orange City Sales Center 建筑設計/居住建筑/售樓處
分享到: 更多
設計說明:
“萬科?橙”售樓處,利用地塊內配套小學的風雨操場進行設計,功能上綜合考慮前期作為售樓處,而后改造為風雨操場的使用要求,大空間的建筑形式成為了必然的選擇。“橙”,意味著年輕、陽光和活力,售樓建筑的立意也便以“橙”這個個性鮮明的元素作為出發點。

地鐵大興線出口在項目的西南側,作為主要人流方向,從西邊看向售樓處,南北兩側的墻面都是向外傾斜的,墻面和屋頂連貫形成一條優雅的橙色的折線,這條折線從北側升起,至建筑檐口,在空中折兩下形成了屋面的輪廓,一直延續到南側,又向下折回地面。整個橙色的折面用了Parklex板材——表面是天然木皮的8mm厚幕墻板,營造了“橙”的主題,近看又極顯自然,有品質感。售樓處主入口就在這折面里。

西側的大片玻璃幕墻上使用了彩釉玻璃做的豎向遮陽,每塊彩釉玻璃上遍布橙色或白色的菱形圖案,遠看過去,菱形圖案組成了三個橙色的圓環,與“橙”的主題相呼應,在人行走過程中,由于視角變化,看到的圖案也時刻不同。

由于需要兼顧后期風雨操場的使用要求,建筑的內部空間高挑,頂棚也延續室外橙色折面的線條,室內外空間連貫,一氣呵成。局部由于售樓處使用需要,用輕型鋼架做了二層辦公區,局部二層與主體框架銜接處采用了便于后期拆卸的特殊鋼節點設計。

Orange is a sunny, energetic, warm, happy, positive and romantic color, which is very fit the future users’ temperament. The building is located at the primary school site; it will be used as a sales office, and transformed to be the school’s indoor sport Arena. “Orange” is the theme color that represents the young, sunny and energetic audience. It expresses tension, unbridled creativity, and bursts of energy. Looking at the building from the main walk way on the west side, you can see an orange line from the side wall rises to the building eaves, folds twice to form the roof profile, then extends to the south, and then fold down to the ground. The orange line is made of Parklex material which is made of natural wood veneer. The color is close to orange red, not only fit the theme, but also looks natural.

On the west side of the main fa?ade, color fretted glass have been used as vertical shading, each piece of glass is colored orange and white diamond pattern. Looking from far away, the diamond pattern consists three orange circles, again echoes the “orange” theme. External “fold” shows the dynamic of the internal ceiling form. The space is divided by relatively private space at the edge and the remaining space fills the entire building with the full “heights” and “hollow” feeling to emphases the unite spatial mobility and spatial tonality, Public space and office space are separated by white and wood color; these two colors also composed two sides of the “fold”. The building’s internal space and external epidermal are united under the romantic and exciting “orange” theme.

For later use as an indoor sport Arena, a 36m X 21m X7m high, column free space is required to accommodate an indoor basketball court. Therefore steel frame structure has been used to achieve the long span.

The line structure forms a slope shape giving the building a life and dynamic character. At the mid portion of the building, the folded structure move upward and extend outside, creates a void space for the main entrance. The interspersing fold roof also creates dormant windows naturally and provides a soft natural light, natural ventilation and smoke exhaust for the interior space.

Concise form of dislocation makes richer space with deconstruction style. The building becomes more dynamic full of light and vivid. The unique orange body makes the sales office much more recognizable and iconic.

Flexible is also a major feature of this building. Considering the fact that it will be turned to an indoor sport Arena, light steel frame has been used to form the second level office area. Partial second floor and the main frame are connected by a special detail which can be removed easily later. That simplified the construction, reduced the cost, and can be changed easily in the future.

On the west side of the main fa?ade that faces the pedestrian walk way, color fretted glass have been used as vertical sunshades. Every piece of color fretted glass have orange and white diamond pattern that formed three orange circles, echo the theme of “orange”. The vertical shading graphics overlap with interior space, with the viewing angle change, presenting the viewer an interesting overlay.

Using the high reflective vertical color fretted glass outside reduces the impact of western sunlight on the building, improves the comfort level, and reduces energy consumption. Follow the “Beijing public building energy efficiency design standards” guide line; we use the <external blinds optimization software V1.1> which Sunlay developed did an external shading coefficient calculation for this shade. The result meets the design specification, and adds the building facade a better design quality and unique characteristics.

The orange fold Parklex plank is made of natural wood, which is 100% recycled environmental friendly materials. The color is similar to orange red, fits the theme and appears natural with closer look.

Carefully crafted details that make the best use of facade material. And hide the gutter and storm water drainage. Also integrating design process in junction of exterior envelope and interior space to ensure the design idea can be constructed perfectly.

The HAVC system use floor board air supply, which is better for the higher volume space to follow the principle of hot air floatation and cold air sinking. It improves indoor air quality during summer and winter besides taking away all the duct work above.

The subway station exit at the biological medicine base is located in the southwest of the site, which is also at the intersection of Xinyuan Street and Yongda road. It is also the main arrival direction by vehicle. Therefore, the initial concept is to make sure that the building has a high exposure and present its best characteristic from this point.

Work with the site conditions, the sales office, main courtyard entrance and the subway station are formed into a pedestrian link and rendered a progressive feeling sequence when approaching to the building.

The interior design concept is looking for a balance within people, environment and architecture, reinforcing natural and visual effect, and articulating stylish thought. Bridging people, art and space, combining art, life, and the impact those coming from naturally formed structure make the space full of energy, life and quality.
技術經濟指標:
設計機構/Architects: Sunlay Design Group(三磊設計)
位置/Location: Beijing, China
設計師/Architect In Charge: Zhang Hua
設計團隊/Design Team: Fan Li, Tan Qingjun, Sun Rui, Zhang Yong
面積/Area: 5,100 sqm
日期/Year: 2013
攝影/Photographs: Shu He

關鍵詞:


我要評論已有0人參與

文明發言,最多還可以輸入1500個字。



000

總評分

萬科 ? 橙展示中心/Vanke Orange City Sales Center
000

設計理念

000

功能布局

000

版圖設計

000

實用性

評分

您的意見很重要

設計理念
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
功能布局
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
版圖設計
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
實用性
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

版權聲明

經由建筑邦網站傳送的文件及其他內容,受到著作權法、商標法、專利法或其他法律的保護。除該等文件及其他內容上載的用戶所享有的版權,未經建筑邦網站明示授權許可,任何人或單位不得進行修改、出租、散布或衍生其他作品。若違反上述聲明,建筑邦網站有權依法追究其法律責任。
新11选5计划 dnf什么区赚钱 合肥0048香辣虾加盟赚钱吗 捕鱼大师技巧 梦幻西游159 5开赚钱吗 众赢娱乐苹果 用想象力赚钱案例 头条巴士赚钱 2千块钱怎么赚钱 网络捕鱼的人现在都怎么样了 聊天赚钱有哪些软件 大赢家彩票安卓 阿均网络群赚钱 农机机油商店赚钱吗 捕鸟达人单机游戏 瑞拉币怎么赚钱 免费单机麻将不用流量