山东新11选5开奖走势图今天
 您好,歡迎來到建筑邦社區! 登錄 | 注冊 | EN 
  • 項  目
    • 項  目
    • 精選集
    • 產  品
    • 設計師
    • 機  構

 Search

項目詳情
上海同濟大學建筑設計研究院新辦公樓 / by TJAD建筑設計/辦公建筑
分享到: 更多
設計說明:
上海同濟大學建筑設計研究院新辦公樓位于上海市楊浦區四平路1239號,新大樓是交通建筑改造項目,對舊建筑改造、利用的本身就體現了節能環保和經濟的理念。建筑通過懸浮于頂部輕盈新潮的加層,使新舊建筑相得益彰,營造了多層次的景觀環境和空間特征,功能合理、流線清晰、人性化的設計環境。形象上既具識別性又有一定的視覺豐富性。

大樓體現了保留與新建的完美融合。改建部分以精致現代的材料與原有建筑形成一定的對比,新老建筑相得益彰。營造人性化怡人空間。寬敞明亮的內院,利用內院綠化,退臺綠化,屋頂綠化,園區綠化,組織多層次的景觀環境,實現自然通風,爭取良好的日照,從最本質的空間布局上達到宜居,節能、生態的效果。功能性與趣味性相結合。在一層公共區域和四層平臺層進行了個性化的設計,體現出設計企業、高校建筑的活力和創造力。同時在各辦公單元中利用導光井等靈活趣味元素,創造出趣味性的空間,滿足現代辦公的個性化需求。形態設計簡潔大氣。立面采用玻璃和金屬幕墻系統,結構形式則采用鋼結構,輕盈的體量體現出現代建筑的精致和高技。

辦公樓處處體現了節能環保的理念,對于智能化系統需要24小時提供制冷的設備用房,采用與大樓其他部分獨立的空調系統;VRV系統采用分戶設置,可實現冷、熱量單獨計量;設置樓宇自控系統走廊及公共區域的照明、泛光照明、景觀照明的定時分區分路并顯示開關狀態;大樓屋面設室外溫、濕度探測點1個,檢測數據作為空調系統溫度調節、新風量控制的優化參數;設置中水系統,以建筑屋面部分虹吸雨水流量作為中水水源;屋頂設置太陽能光伏發電系統,用于衛生間、茶水間內洗手熱水及廚房間淋浴用熱…………

Design Concept
With its clear geometric mass, RC structure and continious horizontal lines, Parking Garage of Bus No.1 suggest of stability and weightiness. The new design has preserved its general standing as the vessel carrying all kinds of change. The free and flexible space division, the application of delicate and moderns materials and the concise vertical facades form an interesting contrast with the original architectural form and gain in each other’s presence.

Built in 1999, this parking garage was in service for about ten years only. And the building’s large mass (150m x 75m) and operational life fully justify the renovation project. The bus garage was originally a standalone functional transport facility without any redundant component. It was a three-storied, concrete-framed structure, and with the floor height at 5m-6m, widthwise column spacing at 7,5m, and lengthwise column spacing at 15m, it featured a rhythmical, minimalist and even monotonous structural form. The biggest challenge faed by the renovation of Parking Garage of Bus No.1 lay in how modern design approaches could be applied so that the venue that was once for vehicle use could be now transformed into one for “human use”.

At the beginning stage of the design, two large internal courtyards inside the building were considered as part of the effort to improve the lack of spatial scale by giving it basic orientation and fluidity so as to facilitate the reorganization of the traffic flow.

This approach could better meet the functional demands of the new structure and effectively increase the connectivity between the spaces on different levels as well as that between architecture and nature.
技術經濟指標:
設計機構/Architects: TJAD 上海同濟大學建筑設計研究院
地點/Location: Shanghai, China 中國上海
項目總監/Project Director: Ding Jiemin
設計負責人/Head Of Design: Zeng Qun
項目建筑師/Project Architects: Zeng Qun, Wen Xiaoqin, Wu Min, Sun Ye, Chen Kangquan, Zhang Yan, Wang Xiang
面積/Area: 64,522 sqm
年份/Year: 2011
攝影/Photographs: Courtesy of TJAD
室內設計師/Interior Designers: Zeng Qun, Wen Xiaoqin, Zhang Hongwu, Sun Qian, Li Yujing, Wang Xiang, Chen Yanjuan, Wan Shaoqiu
結構研發工程師/Structural Enginners: Wan Yuerong, Chen Xi, Xu Xiaoliang, Hong Wenming, Wu Shuxun, Zhang Zhun, Yu Hui, Di Liuxun
關鍵詞:


我要評論已有2人參與

文明發言,最多還可以輸入1500個字。



888

總評分

上海同濟大學建筑設計研究院新辦公樓 / by TJAD
850

設計理念

900

功能布局

900

版圖設計

900

實用性

評分

您的意見很重要

設計理念
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
功能布局
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
版圖設計
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
實用性
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

版權聲明

經由建筑邦網站傳送的文件及其他內容,受到著作權法、商標法、專利法或其他法律的保護。除該等文件及其他內容上載的用戶所享有的版權,未經建筑邦網站明示授權許可,任何人或單位不得進行修改、出租、散布或衍生其他作品。若違反上述聲明,建筑邦網站有權依法追究其法律責任。
新11选5计划 怎么了解当今赚钱 辽宁麻将下载哪个好 过年摆摊卖什么赚钱 吉林十一选五 小啄赚钱一天能赚100吗 体球体球网足球即时比分手机版 电子钱包赚钱 24足球比分网 内蒙古11选5 龙猫传奇赚钱 山西快乐10分 有努力赚钱的本事李宗盛 江西本地麻将 山西泳坛夺金 第146章 乖 赚钱养你 足球北单比分直播